Anna Politkovszkaja: A második csecsen háború

Mielőtt elolvastam ezt a könyvet, csupán homályos elképzelésem volt a csecsen helyzettel kapcsolatban. Egy távoli földet sejtettem, ahol merényletek és emberrablások történnek, s persze azt is tudtam, hogy a moszkvai színházban lezajlott túszdráma is csecsen terroristák akciója volt. Nem valami sok.

Hasonlóképpen érezhetett a könyv szerzője is, hiszen a moszkvai liberális Novaja Gazetta főszerkesztője megfelelő gyakorlat nélkül küldte a helyszínre, hogy tudósítsa az olvasókat mindarról, ami Csecsenföldön történik.

Három év alatt összességében közel 1 évnyi időt töltött a helyszínen, egyetlen orosz újságíróként tudósított a lakosság szenvedéséről, közben szép lassan a helyzet szakértőjévé vált. Nemzetközi hírnevét mégis az alapozta meg, hogy közvetített a 2002-es moszkvai túszdrámában. A színházban történt tragikus események után pedig úgy döntött, könyvben is közzé teszi tapasztalatait, hátha szavai és gondolatai így több emberhez eljutnak, és valaki talál valamiféle megoldást.

Hiszen azon kívül, hogy az általa látottak és leírtak a legtöbb esetben eltérnek a hivatalos állásponttól, riportjaiból és tudósításaiból egy kilátástalan, belátható időn belül véget nem érő háború képe bontakozik ki. Amivel úgy tűnik, senki sem tud mit kezdeni. Vagy azért, mert nem akar, vagy azért mert nem tud, vagy egyszerűen azért, mert nem lehet. Politovszkaja szavaiból úgy tűnik, az orosz hadseregnek már nincs ereje egy idegen ország elleni háborúra, csupán a belső ellenséggel szembeni tisztogató akcióra telik tőlük.

Összeszorul az ember torka, ahogy a szerző a polgári lakossággal szembeni kegyetlenkedésekről és jogtalan lépésekről ír, és döbbenet a hivatalos moszkvai vezetés bírálatát, illetve az olajüzlet leleplezését olvasni.

Régen került hasonló könyv az érdeklődők kezébe. A szakemberek valószínűleg fújnak miatta, hiszen Politovszkaja az átéltek után nem volt képes (vagy nem akart) szubjektív maradni, hanem hagyta, hogy az áldozatok iránti együttérzése, a történtek miatti dühe, saját országának elítélése, és a jövő reménytelenségének érzése mélyen áthassa szavait.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>