Városi séták: Tapolca és Pápa

Két Balaton-közeli településre vezet utunk: a tavas barlangjáról elhíresült Tapolcára és a nem kevésbé ismert iskolavárosra, Pápára. Mindkettő könnyen megközelíthető, kellemes kirándulási célpont, amely számtalan természeti és kulturális vonzerővel rendelkezik. A két város egyebek mellett az építészet, a zene, a ritka mesterségek, a történelem iránt érdeklődőknek tartogat meglepetéseket, de a borkultúra rajongói is találnak érdekességeket.

Tapolca
A Balaton nyugati csücskétől egy ugrásra található a számtalan különlegességet rejtő, már a római korban is lakott, majd népszerű királyi és püspöki birtok Tapolca. A Balaton-felvidék egyik tanúhegye, az egykori vulkán Szent György-hegy lábánál kialakult város alatt híres karszt-barlangot fedeztek fel, amely nemcsak nagyon szép, hanem speciális mikroklímája miatt gyógyhatású levegővel rendelkezik.
A közép Európában egyedülálló látványosság, a Tavasbarlang, a város szívében található. A mészkőben kialakult barlang különös érdekességét a benne levő tavak nyújtják, melyek zöldes színű vízén – mintegy 300 méteres szakaszon – csónakázni is lehet. A változó mélységű, tiszta vízben jól láthatók az alsó termekbe vezető lejáratok is. A barlang különleges klímájának gyógyhatását régóta ismerik. A viszonylag állandó, 14-16 Celsius-fokos hőmérséklet, a közel 100%-os relatív páratartalom és a rendkívül tiszta levegő az allergiás, asztmás és egyéb légzőszervi megbetegedésben nyújt segítséget. A kúra céljaira az 1925-ben felfedezett kórházbarlangot használják.

Tapolca romantikus, mediterrán hangulatot árasztó része a Malom-tó környéke. Az itt fakadó meleg források vizét – amelyekről Tapolca a nevét kapta – tóvá duzzasztották és malmot hajtattak vele. A XVIII. századi vízimalom ma is látható. A szomszédos Templomdomb a város történelmi magja, ahol már az újkőkorban megtelepedtek az első lakók, akik leszármazottai egyebek mellett szőlőtermesztéssel is foglalkoztak. A város az elmúlt századokban a Balaton-felvidéki borkereskedelem központja volt. A város borkereskedői a Fő utca házai alatt alakították ki pincéiket, amelyek közül az egyikben ma borászati múzeum található.

Pápa
A nagy múltú barokk város a Balatontól északra, a Bakony hegység lábánál található. A középkorban fontos kereskedőváros mai arculatát a XVIII. századi későbarokk építészet és az Esterházy család tevékenysége határozza meg. Pápa a késő középkortól a protestantizmus egyik központjának számított, 1531-ben már református iskolája, majd teológusképzője, jogakadémiája volt, amelyek padjait sok, később híres költővé, íróvá vált diák is koptatta.

A barokk Főtéren áll a város Nagytemploma, amelynek híres freskóit az osztrák F. A. Maulbersch készítette. A másik legjelentősebb nevezetesség: az Esterházy kastély, amely ma múzeum. Legdíszesebb terme, a Nádor, hangversenyeknek ad otthont. Maga a kastély az egykori pápai vár helyére épült 1783-84-ben.

A város különleges látnivalója Európa egyedülálló Kékfestő-múzeuma, amely egy régi kékfestő üzem helyén áll. Az 1786-ban létesült üzem előbb a kézi technikán alapult, majd gépesített kis gyárrá alakult, amelynek teljes felszerelése és irattára megmaradt. Ma mindez eredeti állapotában helyreállítva, az üzemet alapító, a szászországi Sorau faluból származó Kluge család történetét bemutató kiállítással együtt látható.